Sony Xperia 5 II

Atraktivan telefon kojem neobjašnjivo nedostaju ključne funkcije


DOBRO

Izvrsna kvaliteta izrade
Solidne performanse kamere
Utičnica za slušalice


LOŠE

Skupo
Nema 5G
Nema bežičnog punjenja

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 5 II

Xperia 5 II je solidni vodeći  Sonyjev telefon s izvrsnim kvalitetom izrade, vrlo lijepim fotoaparatima sa profesionalnim fotografijama i kinematografskim karakteristikama te brzim performansama. Cijena mu je 949,99 dolara, a cijena mu je prilično visoka, posebno s obzirom da mu nedostaje 5G , ne podržava bežično punjenje i ima lošiji vijek trajanja baterije od nekih jeftinijih telefona. Za većinu ljudi Samsung Galaxy S20 FE za 700 dolara je mnogo bolja opklada.

Tanak i elegantan sa nevjerovatnim ekranom

Xperia 5 II ima tradicionalnu estetiku kompanije Sony: duga je i tanka, elegantnih ivica. Dimenzije su mu 6,2 puta 2,7 puta 0,3 inča (HWD) i teška 5,8 unci. 6,1-inčni OLED ekran od 2.520 puta 1.080 je oštar i ima izvrsnu tačnost boja, a njegova brzina osvježavanja od 120 Hz čini ga dobrim za gledanje video zapisa i igranje igara.

Ekran Xperia 5 II je oštar i impresivan

Stražnja strana telefona je sjajno crno staklo koje izgleda elegantno, ali brzo privlači otiske prstiju i mrlje. U gornjem lijevom uglu nalazi se vertikalni niz kamera, a Sony i Xperia imaju marku u sredini i dnu. USB-C priključak za punjenje nalazi se na donjoj ivici, a na vrhu ležište za slušalice. Na lijevoj strani nalazi se SIM utor; desno je zauzeto tipkom za kontrolu jačine zvuka, napajanjem, Google Asistentom i tipkama okidača kamere. Dugme za napajanje ima dvostruku dužnost kao reagirajući senzor otiska prsta.

Gorilla Glass 6 zaslon i zadnja ploča Xperia 5 II trebali bi izdržati povremeni pad ili ding bez puno oštećenja, a njegova ocjena IP65 / 68 znači da se bez oštećenja može nositi s vodenim raspršivačima i potapanjem. Kao i uvijek, trebali biste uložiti u slučaj da biste bili sigurni.

Odličan zvuk, ali gdje je 5G?

Brodovi Xperia 5 II su otključani i radit će na svim većim američkim prijevoznicima. Podržava širok spektar LTE opsega, uključujući opseg 29 za AT&T kupce i opsege 46 (LAA) i 48 (CBRS) za brže povezivanje u zagušenim područjima. Međutim, ne podržava 5G, a nedostaje mu opseg 71, koji moraju imati seoski korisnici T-Mobilea.

Naši početni mrežni testovi na Xperia 5 II dali su loše rezultate na mrežama Verizon i T-Mobile. Vjerujemo da je to možda zbog problema s firmverom. U decembru 2020. ažurirali smo telefon i izvršili dodatne mrežne testove. U našoj drugoj rundi testova, Xperia 5 II je u prosjeku postizala brzinu od 58,3Mbps do 44,8Mbps na Verizonovoj mreži u Chicagu. Ipak, još uvijek se ne može upoređivati ​​s jeftinijim Google Pixel 5-om koji je LTE postigao 84,7Mbps dolje i 56,2Mbps dolje, a da ne spominjemo nevjerovatne brzine 5G do 1,6Gbps. 

Kvalitet poziva je bio dobar na Verizonovoj mreži. Maksimalna jačina zvuka u slušalici je 88 dB, što je dovoljno glasno da se čuje na prometnoj ulici, a poništavanje buke radilo je bez problema.

Xperia 5 II takođe podržava dvopojasni Wi-Fi, Bluetooth 5.1 i NFC.

Dvostruki zvučnici sa prednjim otpuštanjem dosežu maksimum od 93dB i sadrže Dolby Atmos. Ukupni kvalitet zvuka je odličan za telefon. Tembar je jak, sa dobro definiranim sredinama i čak malo basa.

Snažan izvođač s osrednjim vijekom trajanja baterije

Xperia 5 II pokreće Qualcomm Snapdragon 865 čipset sa 8 GB RAM-a. To je malo manje od 12 GB RAM-a u Samsung Galaxy S20 , ali više je nego dovoljno da se posao završi. Naša jedinica za pregled dolazi sa 128 GB prostora za skladištenje (verzija sa 256 GB je takođe dostupna), od kojih je 110 GB bilo dostupno odmah.

Uspjeli smo multitaskirati s otvorenim desetinama aplikacija i Chrome kartica, a da nismo zaostali. Gaming performanse su takođe dobre; Altoovu Odiseju svirali smo više od sat vremena bez padova kadrova ili usporavanja, iako je baterija u tom periodu prazna više od 20 posto. 

Pogledajte kako testiramo telefone

Na Geekbenchu ​​5, nizu referentnih testova koji mjere sirovu računarsku snagu, Xperia 5 II je zaradio jednojezgreni (SC) rezultat 922 i višejezgreni (MC) rezultat 3.396. To pada između Galaxy S20 918 / 3.280 i iPhonea 11 Pro 1.333 / 3.455.

Xperia 5 II baterija od 4.000 mAh trajala je 9 sati i 18 minuta u našem testu pražnjenja baterije, koji emitira HD video putem Wi-Fi mreže u punoj svjetlini. To je u redu, ali Galaxy S20 FE i Pixel 5 nadmašuju ga za nekoliko sati. Podržava brzo punjenje putem USB napajanja 3.0. Bežično punjenje nije dostupno, što je neobičan propust za vodeći telefon, posebno po ovoj cijeni.

San fotografa pametnog telefona

Na poleđini Xperia 5 II pronaći ćete primarnu kameru od 12MP f / 1.7, ultraširokougaoni objektiv od 12MP f / 2.2 i telefoto objektiv od 12MP f / 2.4. Na prednjoj strani telefona nalazi se 8MP selfi kamera sa f / 2.0 objektivom.

Snop fotoaparata s trostrukim sočivima omogućava vam da napravite savršen snimak

U dobrom svjetlu, sve kamere na Xperii 5 II mogu napraviti lijepe slike. Stražnja sočiva dosljedno su snimala oštre snimke sa izvrsnom dubinom polja i tačnošću boja u testiranju. Prednja kamera je također dobro obavila svoj posao, iako je povremeno došlo do gubitka finih detalja.

Pri slabom osvjetljenju primarne i ultraširoke leće Xperije 5 II dobro se ponašaju. Svi naši test snimci izgledaju prirodno, sa zadovoljavajućom dubinom polja. Telefoto kamera, međutim, nije u stanju uhvatiti dovoljno svjetlosti za pristojno snimanje, a čak neće ni pokušavati fotografirati pri slabom osvjetljenju, osim ako se ne odlučite za Sony-jevu aplikaciju Photo Pro.

Portretni način rada sa zadnjom kamerom koristi autofokus Real Time Eye, funkciju koja se nekada nalazila samo na Sonyjevim fotoaparatima bez ogledala. Svi su naši probni snimci bili uočeni, a bokeh izgleda malo prirodnije od pretjerano agresivnog zamućenja pozadine koje ćete naći na većini drugih pametnih telefona. Prednja kamera radi hvalevrijedan posao i pri slabom osvjetljenju, ali primijetili smo određeni gubitak detalja u pozadini i izravnavanje slika na našim testnim snimcima.

Sonyjev način rada Pro Camera omogućava precizniju kontrolu.

Pored načina rada kamere Pro, Xperia 5 II ima i aplikaciju Video Pro koju je podesila CineAlta. Aplikacija omogućuje detaljniju kontrolu nad senzorima, a možete promijeniti stvari poput boje, balansa bijele, fokusa i ISO. Postoji pomalo krivulja učenja, ali to funkcionira dobro kad prijeđete na brzinu. Testirali smo ga u 2K i 4K modovima, a naši testni video zapisi bili su oštri, sa dobrom dubinom polja i bez primjetnih ispuštenih kadrova. Ukratko, to je veliko poboljšanje u odnosu na video režim Xperije 5 .

Android s nekoliko pogodnosti

Xperia 5 II isporučuje se s  Androidom 10 , a Sonyjeva prilagođena koža radi na vrhu. Sonyjev korisnički interfejs nije težak, ali je definitivno odstupanje od Androida koji je dostupan. Obavijesti i ikone aplikacija izgledaju drugačije, a dobivate neke dodatne funkcije poput Cinema Pro, Photo Pro i Side Sense.  

Pored Sonyjevih aplikacija za produktivnost i njegovih kamera, Xperia 5 II se isporučuje i sa nekim bloatwareom. Razočaravajuće je vidjeti da otključani telefon uključuje suvišne aplikacije, ali srećom nema ih toliko i sve ih je moguće deinstalirati.

Sony je potvrdio da će Xperia 5 II dobiti ažuriranje za Android 11 u decembru 2020. Kompanija također ne daje nikakva obećanja nakon Androida 11, tako da je to mali rizik s obzirom na to da Google i Samsung garantuju višegodišnje nadogradnje softvera.  

Hamstrung vodeći sa strmom oznakom cijene

Sony Xperia 5 II nudi odličan kvalitet izrade, sposobne kamere i brz procesor. Ali nedostaju mu 5G i bežično punjenje, dvije funkcije koje očekujemo u telefonu koji se prodaje po cijeni od gotovo 1.000 američkih dolara. Ako ste glavni ljubitelj Sonyja ili ste ozbiljno zainteresirani za kinematografske značajke fotoaparata, Xperia 5 II možda vas vrijedi potrošiti. Za sve ostale, Samsung Galaxy S20 FE nudi sličan hardver, uz bežično punjenje i 5G, za 250 dolara manje.

Primjedbe