Trumpova administracija stavlja na crne liste Xiaomi, američki investitori moraju se povući do kraja godine

Trumpova administracija odredila je Xiaomi kao "komunističku kinesku vojnu kompaniju", što bi je kvalifikovalo da bude jedna od kompanija na crnoj listi prema Izvršnom nalogu Trumpove administracije iz novembra koji zabranjuje američkim vrijednosnim papirima i investicijskim kompanijama da ulažu kapitalne resurse u investicije koje financiraju "komunističku" Kineske vojne kompanije ”.


U tom izvršnom nalogu je navedeno da „NR Kina iskorištava investitore iz Sjedinjenih Država kako bi financirala razvoj i modernizaciju svoje vojske“, prodajom vrijednosnih papira američkim investitorima koji trguju na javnim berzama u SAD-u i u inostranstvu.

Utvrdivši Xiaomi za jednu od ovih vojnih kompanija, koja je ujedno i proizvođač pametnih telefona broj 3 na svijetu, Uprava se nada da će američke kompanije prodati Xiaomi do novembra 2021. godine. Čini se da Xiaomi ne pripada na ovu listu sa druge industrijske, svemirske, hemijske i telekomunikacione kompanije - između ostalog.

Huawei je na ovoj listi, ali to je vjerovatno zato što Huawei masovno gradi telekom infrastrukturu. Preostalo je manje od tjedan dana prije preuzimanja administracije Bajdena, postoji mogućnost da se naredba poništi. Pitamo se hoće li nova administracija uopće ublažiti napetost između SAD-a i Kine i hoćemo li ikada vidjeti kako kineski proizvođači telefona napokon isplivaju na američko tržište zasićeno Samsungom i Appleom.

Primjedbe